Djurgården, bananer och Pa Dembo Touray återigen...

Pressens sportavdelningar fortsätter mala på med sina beskrivningar av bananer mot Djurgårdens mål inför derbyn som attacker på Pa Dembo Touray personligen... Varför måste man skapa en vinkel som inte finns? Ska inte journalistisk beskriva verkligheten, snarare än skapa en egen som man tycker låter bättre?

Det är ju inte som att det kan vara mindre känt bland massmedias sportavdelningar att Hammarby- och AIK-klackar har brukat kasta bananer ner mot Djurgårdens mål i åratal innan Djurgården oavsiktligt råkade skapa en sådan extra poäng i frågan genom att händelsevis värva en afrikansk målvakt...

Djurgården = aporna på Skansen... - en koppling som funnits långt innan Pa Dembo var född...

Det är så uselt tendentiös journalistik att skapa ett påstått rasistiskt motiv mot honom personligen i något som är en gammal god humoristisk tradition med anspelning på klubbens egen geografiska hemvist i Stockholm.

Vi får väl se vad Djurgården må värva för målvakter i framtiden... kanske någon som råkar vara allergisk mot bananer? Då blir det inte rasism, utan hån av någons allergi, eller?

Men varför inte hålla sig till att journalistik ska spegla den faktiskta verkligheten?

Att lägga av med bananerna just för att DIF värvade Touray hade väl varit en rasistisk vinkling om något - "kastar vi bananer nu kan det ju såra honom för att han är färgad afrikan".

Nej, just för att visa honom samma respekt som alla DIF-målvakter före honom så höll man sig till gamla traditioner, och har utgått från att han faktiskt inser bakgrunden och förstår att det inte är riktat alls mot honom personligen.

Men i pressen är det tydligen en mycket bättre historia att framställa det som rasistiska attacker mot honom.

Är det inte lika kul att beskriva verkligheten så är det inte...

Kommentarer:

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits