Uttala Ramlösa...

Det är egentligen rent otroligt att så många inte har fattat hur Ramlösa uttalas. Så länge vi haft reklamkanaler på TV har vi sett Ramlösas egen reklam där Stellan Skarsgård uttalar namnet på skånska...

Och redan på 60-talet utbrast Sten Broman indignerat i TV "säger du saaamlag också?" med långt a i "sam" till någon som uttalade Ramlösa med långt a.

Att något sådant inte kan sjunka in hos folk överlag??? Snart 50 år sedan folk borde ha sett på TV och reagerat "va, uttalas det Rammlösa"... Det var ju dessutom på den tiden då det bara fanns en kanal och väl typ alla såg samma program...??!?

Folk är många gånger inte bara dumma, de är dummare än man tror... :-/

Världspremiär i dagspressen...

Ja, jag har en blogg, ja. I går tisdag, 29 april 2009, var det historisk premiär för undertecknad som intervjuad och citerad och avporträtterad i en svensk dagstidning. Inte någonsin, men i Aspergersammanhang, och just som ordförande i OA.

Upsala Nya Tidning minsann, på bild också i papperstidningen och nätversionen
såg ut så här.

Kampen har börjat... :-)

För i helvete, Loopia??!?

Ett av landets största webbhotell har svajat något otroligt fredag kväll. Låg nere flera timmar i sträck, kom tillbaka med normal kraft men saggade ner igen för någon timme sedan men kom åter igång - men sunkar nu igen.

Vad är det som hänt mer er, Loopia??? Som överstiger vad ni har personella och materiella resurser att kunna upptäcka, felsöka, identifiera och åtgärda?

Klart oroväckande... :-/

Helvetisk hackerattack???

Piper-historiens vaga koppling till en Pemer

Annika Pemer, 1673-1719, ett år äldre (!) brorsdotter till min farfars farfars farfars farfar, var hushållerska hos Arbogas borgmästare Hans Barckhusen och blev sedan rekommenderad vidare och kom att hamna i Karl XII:s följe på kontinenten hos den mäktiga grevinnan Piper, Christina Törnflycht gift med Carl Piper.

I denna hennes yrkesroll kom det sig att självaste kungen hedrade Annikas bröllop med sin närvaro när hon i Altranstädt gifte sig med hovcontroleuren Peder Eek.

1710 kom Christina Törnflycht (Piper) att köpa Ängsö slott som hade innehafts av ätten Sparre sedan 1307. I ätten Piper blev Ängsö fideikommiss, och det är alltså en greve Carl Piper i min egen ålder som bebor slottet idag, och som alltså är den skjutne greven vid dramat i Gamla stan härom dagen.

Att höra lite "Piper-nytt" på det här sättet fick mig också att äntligen komma till skott och försöka kolla vem sjutton Hammarbys legendariske hockeyledare Curre Piper egentligen var. Att han inte hörde till den grevliga ätten har varit uppenbart länge, eftersom han inte stod i några adelskalendrar. Hans far, Ernst Johan Nilson Piper, 1877-1943, var handelsman bördig från Hörja i Skåne, och tog sig helt sonika det grevliga namnet Piper kring förra sekelskiftet.

hits