Nu jävlar blir det lite upphovsrättskrig...

En hockeyklubb som själva kvalat de två sista säsongerna till HockeyAllsvenskan, där jag är officiellt engagerad som webmaster för officiella hemsidan, försöker sätta sig på svensk lag och på mig. De har inför eller under förra säsongen skaffat ny hemsida, och stal helt frankt från första början en text om sin historia som jag hade skrivit på Huddinges hemsida i avdelningen med fakta om våra motståndare. Pikant nog med ett faktafel som jag hyfsat snabbt upptäckte att jag hade fått fel och rättade i min text, men det felet har stått med på klubbens egna hemsida i den av mig plankade texten säsongen ut.

Jag upptäckte stölden just när jag som webmaster för HockeyAllsvenskans hemsida kollade hemsidesadresser och sparade logotyper för de kvalande klubbarna för att kunna lägga in dem i databasen, och därmed deras kvalmatcher i spelprogrammet. Blev både paff och lite smickrad, men ganska snabbt förbannad. Inte mer jag drar in på mitt stora intresse skrivandet så ska jag väl fan inte ta att tölpar dessutom stjäl och åker snålskjuts på mitt arbete i så flagrant grad.

Kollade upp juridiken kring upphovsrättsbrott och lyssnade med en insatt egenföretagande frilansskribent, som gav mig alla tips om t ex hur mycket det kunde vara värt i ersättning, och precis till påsk slog jag till med ett vänligt men skarpt mail och slog till "hårt och distinkt" och begärde 10.000 kronor, och antydde ganska öppet att det kanske kan tänkas finnas någon liten prutmån på beloppet också, om det är fruktansvärt svårt för en division 1-klubb att skaka fram 10.000 för att stå för ett sådant här misstag.

Men stå för misstag måste alla vi andra göra, särskilt små fattiga vanliga privatpersoner som begått de flesta helt oavsiktligt just för att vi gått med fel förutsättningar i livet. Ju.

Sedan jag skrev hade jag än så länge ingenting hört, och vid flera tillfällen har jag hunnit kolla om texten åtminstone låg kvar eller om den möjligen var i smyg raderad, men den har länge varit kvar. I måndags kollar jag återigen och nu är den borta. Så jag skriver igen, noterar att texten är borta, gott så, då blir det inte fråga om att någon del av ersättningen till mig blir för att få använda texten, och därmed ingen inkomst av arbete för min del som ska beskattas eller kosta dem mer i sociala avgifter dessutom, eftersom jag är en privatperson utan någon firma att ta en sådan ersättning via.

Jag föreslår att helt enkelt betala till mitt bankkonto, nämner att jag kan godta en tusenlapp per månad i tio månader om det är så, och uppmanar dem att höra av sig med besked om de hellre vill försöka förhandla fram en annan ersättning t ex vid snabb betalning.

Svaret kommer torsdag. "Vi anser ej någon "process" vara inledd utan har nu tagit bort texten från vår hemsida och ser därmed saken som utagerad."

Wow! Här är aktörer som godtar vad svensk lagstiftning uttryckligen säger om upphovsrätt och att bryta mot den... jösses... man kan ju säga så här... om jag betalar en räkning för sent och hinner få både en påminnelse med lagstadgad påminnelseavgift 50 kronor påslagen och ett inkassokrav med lagstadgad inkassoavgift 160 kronor också, så kan ju jag också försöka betala originalräkningen och hävda att jag motsätter mig att betala de 210 kronorna extra för att "jag har betalat räkningen nu, och därmed anser saken som utagerad".

Men jag har ingen formell juridisk rätt till det, och ingen skulle annat än skratta åt ett så dumt uttalande.

Lika formellt juridiskt lagstadgad är min rätt till ersättning för upphovsrättsbrottet här. Saken utagerad... ja, pyttsan.

Lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk

54 § Den som i strid mot denna lag eller mot föreskrift enligt 41 § andra stycket utnyttjar ett verk skall till upphovsmannen eller hans rättsinnehavare betala ersättning, utgörande skäligt vederlag för utnyttjandet.

Det ska bli intressant att se hur man tänker gå vidare efter de svar jag skickade idag... det blir ju billigare att göra upp i godo. Ojojoj, vad jag ska gå upp i pris om de är blåsta nog att försöka smita och inte tror jag tänker utnyttja rättsväsendet. "Brottet faller under allmänt åtal, men för att en åklagare skall ta upp fallet krävs att upphovsmannen (rättshavaren), har gjort en angivelse eller också att åtal anses behövas från allmän synpunkt"...

Vi får se hur reaktionen blir på mina senaste mail. Och om jag finner för gott att ange vilken klubb det handlar om offentligt också. Än så länge finns utrymme att så att säga ge dem chansen, innan jag börjar hänga ut dem i olika sammanhang... (även om jag har gett tillräckligt mycket ledtrådar i den inledande beskrivningen för att man ska kunna räkna ut vilken klubb det handlar om... ;-)

Den sociala inkompetensen...

Gav mig själv en rejäl tankeställare när jag kom med tunnelbanan från stan hem till mor och Bengt i Bandhagen på söndagen. Jag klev av längst fram och var först ut och kommer efter några steg fram till dörrarna in till själva stationshallen med trapporna ner till spärren. Från rulltrappan uppåt kommer just en ung grabb, som börjar springa när han ser tunnelbanetåget stå inne på perrongen.

Vad gör jag? Jo, jag tar instinktivt ett steg till höger, närmare bestämt ut bredvid dörrarna, så att han förhoppningsvis ska kunna komma snabbt förbi där jag går och hinna ombord på och med tåget. Vilket han också gör. Och jag fortsätter åt mitt håll.

Och börjar fundera över det inträffade. Hur många andra stockholmare har över huvud taget i sig att ens se någon annan på detta vis, och dessutom själv aktivt göra vad man kan för att vara smidig och hjälpsam?

Ja, inte har man intrycket av att det är de flesta. Funderade lite till och insåg hur många både tunnelbane- och pendeltåg jag själv missat under årens lopp just för att avstigande bara vällde fram på väg av tåget och ut från stationen så att det liksom blev den som kom och ville med ett tåg som stod inne på stationen som synnerligen aktivt hindrades totalt från det, och inte kunde komma fram alls bättre än att man missade det tåg som stod inne.

Oräkneliga är de tillfällen jag drabbats av denna dominerande zombie-typ av så kallade medmänniskor. Blinda och döva för allt annat än sig själva. Motmänniskor är väl närmast termen, snarare än medmänniskor.

Överdriver jag?

Eller är jag sjukt överrepresenterad av att drabbas av sådant här?

Är det kanske just Asperger och något annat hos mig som innebär att jag har en mer eller mindre osynlig utstrålning och blir någon som folk verkligen inte ser?

Frågetecknen är många.

Jag vet i alla fall hur jag upplever samspelet mellan mig och andra människor där ute i verkligheten.

Och hur genuint paffa och förvånade många medmänniskor blivit när jag varit den som såg att någon behövde ett handtag och - för mig självklart - gick fram och gav henne eller honom det handtaget.

Världen är inte sund idag. Något är jävligt fel! Vi måste dra i bromsen och försöka komma tillrätta med det här!

Rätta mig om jag har fel!

Oj, vilken jobbhelg...

En lååååång statistdag på Vendelsömalmsskolans stora skolgårdsområde ute i Haninge... dessutom blev just jag placerad i bild så att jag bara var med i första scenen, så jag behövdes egentligen aldrig mer, som det skulle visa sig. Och man får ju som vanligt ingen information vartefter, att "vi ska filma hela scenen så alla syns, och sedan rigga om och filma allt igen med två kameror igen nu riktade på huvudrollen, och sedan på henne här, och slutligen detta..."

Dessutom är det lite lustigt hur man som statist kallas att komma till tidigaste klockslaget någon ska vara på plats, när man sedan får se all teknisk personal släntra in under de närmaste timmarna från det att man själv har kommit, och de första två, nästan två och en halv - tre timmarna definitionsmässigt blir dödtid... Eller kom alla från någon annan inspelning under förmiddagen som i sin tur dragit ut på tiden? Det kan man köpa, men det är inget vi fick veta...

Ett helvetes väder också, men det var ju Hitlers födelsedag, 20 april ska väl vara en sjuhelvetes jävla dag...

Men god middag serverades till sist, och trevligt att få arvodet kontant i handen när man går, det är inte ofta man varit med om ändå... och extra kul att få de tusen kronorna (officiellt 999) i form av just en tusenlapp, det är inte ofta man äger en sådan... tar ut pengar gör man ju just alltid i bankomat, så även om man tar ut några tusen är det ju nästan alltid en drös femhundringar man äger...

Nu är det dags att ta sikte på Stadion, Djurgården hade förstås två hemmamatcher i rad på en gång. Här hade det säkert blivit lön den 25:e varje månad, men en tredje part har inte hunnit åstadkomma något avtal för mig att skriva på om kontonummer och personnummer och så vidare, så första "fotbollslönen" blir nog i slutet av maj... Vid det laget kommer det att ha hunnits med en hemmamatch till, 14 maj mot GAIS...

Däremot är frågan om det blir något BP-IFK Gbg på måndag, tullingemoderaterna har årsmöte samma kväll... åhhh, vad allt ska krocka jämt...

Men åh.... jag har ju redan varit på TV3...

Det var ju förra veckan lik förbannat. Den kortfattade informationen om veckans avsnitt sade visserligen uttryckligen att det var dejting via Internet man skulle prata om, och Åsa hade ju mött "Gianni" via SprayDate, så jag skulle väl ha anat något. När man klickar upp sidan om just det avsnittet nu är hon på bild, och då står det:

"Vi skapade profilen "Dominant och kåt" på en sexkontaktsida och bad om svar från "en undergiven slav". Två timmar senare hade vi över hundra olästa mail. En tidigare mycket flitig nätdejtare är Giovanni. Han letade dock aldrig efter kärlek, utan efter pengar. Han sol och vårade till sig 135 000 kronor av ett 30-tal kvinnor innan han åkte fast. Lustgården har träffat Åsa som svalde betet, men insåg sitt misstag och lyckades sätta dit honom."

Så jag missade att banda det. Har nu fått nöja mig med att se det i datorn. Får väl höra med Titan om de kan ordna en DVD med inslaget eller maila det som fil.

Fan vad jag vaggade när vi gick längs Götgatan. Den riktiga Gianni måste väl bli riktigt pissed off...


Lustgården, avsnitt 8 av 10.
Lustgårdens hemsida, klicka på länken Webb-TV längst ned till vänster.

Upp till 19 pers...

...kan vara på väg till mitt enkla tjäll nästa lördag... Wow!

Var äntligen...

...och simmade den gamla härliga kilometern i tiometersbassängen i eftermiddags förresten... härligt, nu kan jag cykla, simma, promenera och dessutom träna lite i gymsalen i fritidslokalen. Ska dessutom låta bli många sorters onyttigheter, framför allt chips, ett tag framöver nu.... Nu jäklar!!

Ny statistroll...

Inspelning på fredag, reklam för Riksgäldskontoret... betalt direkt i handen dessutom... och bra betalt. Ingen direkt huvudroll mitt i bild som Zycombreklamen alla bekanta verkar ha sett (kul, jag har väl inte skrivit här i bloggen att jag förlikade mig riktigt bra med den filmen efter ett tag) eller än mer rollen jag missade som kommissarie Jansson i hamburgarreklamen, men man får väl se. Kommer jag inte ens i bild i den färdiga filmen har jag i alla fall fått betalt, jag har fått en tusenlapp för en hel dags arbete en gång förut för en film där jag inte ens kom med i bild i slutändan, här är det samma summa för ca fem timmar, så det är bättre betalt än så... :-)

Märkligt när man skapar en logotyp som jpg...

I vart och vartannat sammanhang efterfrågas hela tiden vektoriserade eps-er i stället.

Märkligt att det aldrig är så att de som behöver få en bild som eps själva har programvara för att konvertera en jpg till en eps. Det är ju inte gjort i en handvändning av vem som helst, det är ju uppenbarligen väldigt speciell programvara som krävs. Ändå är det hela tiden de som själva minsann behöver få allt som eps som helt hjälplöst beklagar sig "tyvärr, jag kan inte göra något med en jpg, har du den inte i eps-format i stället?"

Om det är så lätt att föreställa sig att jag själv skulle kunna ha en eps i stället, borde det inte vara minst lika lätt för dem själva att ha programvara för att fixa det själva?

Väldigt märklig logik där, tycker jag!

Jag installerade Illustrator som jag trodde skulle räcka, men den gör ju inget bra. En eps blev det av bilden, men i mattare färger och mycket fulare.

Ska man behöva vända sig till något dyrt proffs för en sådan sak??!?

Något annat trist...

Två som tidigare kommenterat i min blogg, och som jag har skickat kommentarer till har lösenordsskyddat sina bloggar och inte haft en tanke på mig då. Så nu kan man inte så mycket som komma in och se deras bloggar längre. Jäkligt trist, hade gärna fortsatt ha kontakt där... :-(

Blir så trött och förbannad...

...på alla PUCKON på vänsterkanten som inte kan läsa följande stycke rätt:

"Som ett led i arbetet med att stärka drivkrafterna till återgång i arbete föreslår regeringen att viktningen av arbetsinkomster vid beräkning av BTP till sjuk- och aktivitetsersatta sänks från 80 till 50 procent. Detta minskar marginaleffekterna så att det lönar sig bättre att arbeta."

Alla socialister väljer uppenbarligen att läsa som om det stod:

"Som ett led i arbetet med att stärka drivkrafterna till återgång i arbete föreslår regeringen att BTP till sjuk- och aktivitetsersatta sänks från 80 till 50 procent. Detta minskar marginaleffekterna så att det lönar sig bättre att arbeta."

Vad "viktningen av arbetsinkomster vid beräkning av" före BTP betyder vill de bara inte fatta.

Att det handlar om att ge personer i min sits rätt att behålla små inkomster vi har möjlighet att dra in vid sidan av vår sjukersättning låtsas man inte om.

Nej, det handlar om att det är den otäcka högerregeringen som vill tvinga ut ALLA sjuk- och förtidspensionärer i jobb.

Jag blir fan i mig äcklad! Själv har jag aldrig haft för vana att (låtsas?) missförstå allt från sossarna när de hade makten, jag har faktiskt bemödat mig om att lyssna och läsa för att greppa vad deras förslag handlar om.

Fy fan säger jag, när (s) styr är vi en väldigt stor minoritet i Sverige som är monumentalt missnöjda med styret, men vi har något slags social kompetens att acceptera att vi inte var en majoritet i riksdagsvalet och att det är de rödögda vi delar landet med som som vanligt mobiliserade bäst på valdagen.

Det gäller inte dem de få gånger Sverige haft en borgerlig regering.

Ta bara hur det i all vänsterinriktad historieskrivning idag heter att det BLEV kris i Sverige strax efter valet 1991...

Det enda förvånande är väl att man inte försöker ta åt sig äran av LSS och annat gott som kom från den borgerliga regeringen den gången...

Jobbat och tjänat pengar...

...på Djurgården-Halmstad på Stadion. 2-0 till Djurgården, närmast i underkant. Synd, för inte vill jag ju se dem vinna och gå bra alltför mycket.... *hehe*

Kommer att jobba med samma sak på alla deras hemmamatcher, alltså inklusive minst två mot lag jag definitivt kommer att fetheja på... tretton hemmamatcher gånger... ja, brutto kommer det att bli femsiffriga pengar totalt under säsongen. Tror det blir utbetalning av det senast intjänade den 25:e i varje månad...

Jobbet? Ja, det är det här med bollinnehav lagen emellan. Sitter med en liten dosa och trycker på en knapp så fort hemmalaget övertar bollinnehavet, en annan när bortalaget gör det, en tredje när bollen går ut över sid- eller kortlinjen eller spelet avstannar i övrigt, utan att domaren har blåst i pipan, och en fjärde knapp i varje sammanhang som domaren blåser i pipan.

Ska finnas på plats rätt många timmar i förväg som mest blev dödtid att vakta datorerna där de var uppställda på pressläktaren, och nu när jag har det helt klart för mig vet jag att jag ska ha med mig något att läsa eller annat att sysselsätta mig med. Totalt på hela arbetspasset blir det åtminstone tresiffrig timlön, så det är helt okej pengar och blir ju ett rent tillskott nu när jag ju inte har något bostadstillägg kvar som ska minskas med alla andra inkomster...

Vårbudgeten!

Och det talas vitt och brett och väldigt uttryckligt om att reglerna nu ska ändras så att bostadstillägget för sjukpensionärer bara ska minskas med 50% av en inkomstökning i stället för med 80%. Ursäkta mig, men jag har hela tiden sett bostadstillägget minskas med 100% av alla inkomster.

Och genast kommenterar diverse bloggare detta med att den hemska regeringen nu "vill sätta alla sjukpensionärer i arbete". Stackars människor som inte kan se nyanser i någonting och inte kan uppfatta vad något handlar om utan att tolka in andra aspekter.

Men många aspies som jag är ju just funktionshindrade av att arbetsmarknad och arbetskultur, stilen arbetskamrater emellan osv är som den är. Där finns mycket kvar att göra!

Men kanske jag kan få tillbaka lite i bostadstillägg nu om jag ansöker igen.... fast det här är ju inga ändringar som införs idag å andra sidan... :-/

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=639446

Cykeln invigd...

Blev lite knappt om tid i förmiddags, så det blev cykeln ner till stationen och med på pendeln till Huddinge. Hem igen till Tullinge blev det däremot cykeln som gällde. Det tog väl kanske tio minuter från Huddinge Centrum tills man var framme i Flemingsberg, och en kvart till därifrån tills man var hemma.

Vilken nerförsbacke man har ner till Centrum och därifrån vidare till stationen, jag undrar om det tog ens en minut från det att jag drog ut cykeln ur hissen på bottenplan hemma tills jag körde in den i hissen upp till Tullinge station. Jo, över en minut tog det nog ändå. Men knappast över två...

Forza Brommapojkarna!

Tänk att "fotbollens Huddinge" en dag till sist skulle gå upp i Allsvenskan...

Tänk att de skulle debutera där med att piska Djurgården i ett derby... som man förstås missade...

Tänk att man själv genast skulle få en framträdande roll bland dess supportrar!

Nya designen på
http://www.svenskafans.com/fotboll/brommapojkarna släpptes igår... (en justering med lite större text i menyn till vänster är skickad till administrationen nu...)

Och den nybildade supporterklubben till Stockholms just nu bästa fotbollslag heter (Bromma) Black ´n Red...

Jag har redan blivit kallad historisk på forumet... jag blev tillfrågad om jag kunde göra en logga... klart jag kunde!

image12


Ja, hur blir det nu då...?

Skriver texter och artiklar... gör hemsidor, producerar trycksaker, gör logotyper... tar gärna röstuppdrag som speaker, konferencier... ja, talboksinläsare tror jag definitivt också på... föreläser gärna om problematiken kring *vuxen med Aspergers syndrom* och skulle med all säkerhet kunna uppskattas som föredragshållare... skulle ju kunna uppträda i valfria sammanhang, jag kan ju spela både munspel och näsföljt - dock inte gärna samtidigt... driven släktforskare och kan gärna utföra uppdragsforskning... Och sedan har vi det här med staterandet och skådespelandet också.......

Liksom... borde jag med lite stöd kunna få igång en rätt lukrativ frilansverksamhet som min egen, eller borde jag med lite stöd kunna få igång en rätt lukrativ frilansverksamhet som min egen?

Jag kan stava, särskriver inte, kan skilja på de och dem och vet att det heter å andra sidan och inget annat, så jag skulle väl hoppa rakt in på... ja, jag ska inte ta i för mycket, men övre halvan bland yrkesverksamma skribenter är knappast för mycket sagt... Eller har jag överdrivit läget då?

Nu för tiden ser man ju någon besynnerlig fluga att lite yngre har fått för sig att det är "dem" - enbart "dem"! - som är ett mer gammaldags och lite finare sätt att skriva "dom", och så skriver de "dem" även där det ska vara "de"...

Och jag har t o m sett detta kategoriska felanvändande av "dem" på svenska textremsan på en DVD-flim, i extramaterialet till "Ondskan". Mailade så klart företaget som stod som ansvarigt för textningen, men det var väl för raljant bara att skriva om en sådan sak, och dessutom skriva rent ut att här fanns någon som verkligen kan, och som inget gör, och gärna tar jobb där det finns och där man ser ut att kunna göra det den som gör det inte kan... *host*

Och så får man ju inte uttrycka sig, det här är ju Jantelagens Sverige. ;-)

Nåja... idag fick jag ordning på CYKELN, och tänker cykla till Huddinge i morgon när jag ska stå i Huddinge Centrum med Astma- och Allergiföreningen. Och på söndag blir jag en av ett förmodligen inte ens tvåsiffrigt antal BP-supportrar på plats på Fredriksskans mot Kalmar FF... :-D

Hittade en självläkande cykelslang på Biltema, åkte dit och köpte den i en version med bilventil, fick in de nya slangarna i båda hjulen, fick nästan ihop cykeln rätt, ledde den ner till macken och fick däcken i prima skick, fick leda cykeln hem via Centrum och lite handlande, och fick sedan ordentlig ordning på bakhjulet och "växellådan" och nu rullar "jonnen" som man vill att den ska göra... jippi!!!!

Mycket bra inslag i "Debatt"

Debatt hade ett mycket nyanserat och sakligt riktigt inslag om problemen vi med Asperger har på arbetsmarknaden. Guldstjärna till "Debatt"!

En gyllene mening fick jag se i ett inskickat SMS:

"Arbetsförmedlingen har satt i system att utnyttja folk med fel och brister till praktikplatser som aldrig blir riktiga jobb"

Jag skulle vilja säga att hela Sverige i praktiken är uppbyggt så att vi med lite fel och brister ganska systematiskt blir fast rotade på en låtsasarbetsmarknad vid sidan av den riktiga, där vi kan gå och bli riktigt riktigt bra på områden som är välbetalda som tusan på den riktiga arbetsmarknaden. Men murarna mellan den riktiga arbetsmarknaden och den låtsasversion där vi är engagerade är för höga, och har man väl fastnat på den som är på låtsas är det väldigt svårt att hoppa över in på den riktiga i stället.

Det här är ett problem som vore angeläget att göra något åt. Alla borde vara lika mycket värda att få marknadsmässigt betalt för det konkreta arbete man faktiskt är kapabel att utföra.

Om det nu inte finns tillräckligt med pengar totalt i hela nationalekonomin till att just vår grupp skulle kunna få anständigt betalt för att sitta på låtsasarbetsmarknaden göra samma jobb åt en eller ett par idrottsföreningar som någon annan kan ha kanske 30.000 i månaden för att göra som anställd på en reklamfirma, är det inte i så fall den "riktiga" arbetsmarknaden som är generellt överbetald?

hits