Hel bygd, inklusiva regionala media, mörkar om missförhållanden

Under sommaren blev vi i "aspergerrörelsen" via aspergerforum.se uppmärksammade på ett mycket mystiskt fall med en myndig tjej, som det har visat sig inte ställd under god man eller förvaltare, som strax efter sin 18-årsdag hade flyttat frivilligt till Asp Center i Sävast utanför Boden, för att känna sig för och se vad det var för ställe.

Väl där blev hon genast systematiskt behandlad som om hon satt där på någon tvingande åtgärd såsom LVU, behandlad utifrån "här bestämmer vi" och så fort hon började ifrågasätta vad man höll på med började man kränka och bestraffa henne och välja en stadigt eskalerande linje där hon helt enkelt skulle hållas på mattan och ha fullständigt klart för sig att här hade inte hon någonting att säga till om, vad gällde formerna för att hon bodde där. Under hela tiden fanns aldrig ens någon handlingsplan kring boendet, det fanns inga papper på vad som gällde.

Vid tillfällen då hon lyckades ta sig därifrån har rätten till polishämtning missbrukats och samhällets resurser i form av polisen har utnyttjats till att plocka in och återföra tjejen till Asp Center. Polisen utgår förstås mer eller mindre slentrianmässigt ifrån att om en sådan institution ringer om att en där boende har "rymt" och måste hittas och återföras, så har de vederbörliga beslut på att det ÄR en tvångsåtgärd beslutad. Nu VET vi hundraprocentigt att så INTE var fallet när det gällde den här tjejen. Polisen har vid minst ett, om det inte är två, tillfällen aktivt medverkat till de här övergreppen, genom att ta hand om och köra tillbaka den här tjejen.

Hon har vittnat om att personal misshandlade henne, det var gruvliga hot om vedergällningar om hon hade kontakt med yttervärlden, så man tog ifrån henne hennes eget mobila bredbandsmodem, men ser man på, det fanns ett trådlöst nätverk hon kunde komma ut på nätet med, och jag har själv varit med om att sitta och chatta med henne på MSN när hon satt inlåst i sin lilla "skrubb" som hon kallade det rum hon just då tillhandahölls (utan någon säng - hon fick bädda och sova direkt på golvet!), och fått ögonblickliga skildringar "Han slog mig!" om hur tjänstgörande personal gett henne en örfil när hon hade varit ute i köket eller på toaletten. Då visste ändå ingen att hon faktiskt satt och hade kontakt med omvärlden.

Vi vet att alla tänkbara instanser in i det längsta höll och håller varandra om ryggen, halva regionen ser mest till att detta är en arbetsplats som ger bygdens folk arbete och om det på kuppen innebär att vissa lindrigt funktionsnedsatta blir olagligt inspärrade mot sin vilja och misshandlade så är det tydligen inte så noga.

Norrbottenskuriren mörkar just nu aktivt bort kommentarer med fel tema efter deras artikel
Asp Center varslar sex personer. De var heller inte ett dugg intresserade att skriva om tjejens historia från början, och vi ser ju varför nu...

Organiserade Aspergare, OA, bildade i helgen en rättssäkerhetsgrupp bestående av en jurist med Aspergerdiagnos som nyligen kommit med i föreningen, och en aspergare som har vana vid att JO-anmäla myndighetsbeslut och i flera fall fått rätt. Nu går vi vidare i kampen mot okunniga attityder och fördomar hos folk med för stor makt, som dessutom sätter all sin prestige på att vägra lyssna på sakkunskap om Aspergers syndrom. Vi har sett på tok för många sådana galna fall på sistone. Fullkomligt oacceptabelt!

hits