Aftonbladet, Hammarby, Djurgården och bananer...

Ser fram emot den dag då Djurgården åter har en vit målvakt. Då faller alla rasistvinklingar på det klassiska "Djurgården = Apor på Skansen - därför: kasta symboliskt in bananer till aporna i början av ett derby".

Eller kommer Aftonbladet att hitta någon annan skandaliserande vinkling då? "Djurgårdens målvakt är allergisk mot bananer, men hånades mycket cyniskt av hammarbyare på läktaren, som kastade in bananer"???

Bananer har kastats in i decennier av både hammarby- och AIK-klackar. Djurgården = Skansen... framför allt AIK:are kallar t o m alltid Djurgården för "apa if" och "isapa if" (DIF Hockey) i gästböcker och forum på nätet.

Men när Djurgården värvade Pa Dembo Touray förvandlades urgamla häcklartraditioner mellan stockholmsklackarna till ett rasistiskt påhopp på honom personligen. Ärligt talat, vore det inte rasism om något om man skulle låta bli att kasta in en och annan banan just för att DIF har en färgad målvakt? Nu har det skett i åratal när Djurgården haft svenska målvakter utan att massmedia reagerat, sedan skaffade DIF en färgad målvakt och då upptäckte Sportbladet för första gången fenomenet och BESTÄMDE att detta var rasistattacker mot Dembo. Suck!

Och med det förlorar alltså bajenfansen poäng i betygsättningarna av läktarmatchen, t ex.

Rent journalistiskt är det bedrövligt.

En företeelse i Stockholms supporterkultur som alla med lite koll vet bakgrunden till, men i landets största tidning väljer man så länge Djurgården har en färgad målvakt helt ogenerat att inte låtsas om den klassiska bakgrunden till inkastande av bananer, utan väljer att framställa det som att det "måste vara" eller "är" uttryck för rasism.

Rasism är såpass allvarliga saker att det är illa nog med det som sker i världen som ÄR rasism. Att på det här sättet därutöver "uppfinna" rasism i företeelser som inte har med rasism att göra kan ju aldrig gagna kampen mot rasismen. När det gäller rasism ska vi fokusera på verkliga rasisters gärningar. Varje gång någon icke-rasist i något sammanhang anklagar andra ickerasister för rasism spelar den verkliga rasismen i händerna.


Kommentarer:
Postat av: Bajen fans..

Bra!

2007-09-03 @ 15:08:57
Postat av: Kjellman

Tourray är den bästa målvakten han ger sig inte än på ett tag lovar

2008-02-13 @ 02:03:53

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits