En osanning är en osanning är en osanning...

Den första Volvo-modellen ÖV4, 1927-1929, hette just så. De tio provexemplar som byggdes 1926-27 namngavs ett och ett efter dagens namn i almanackan, och ett blev rimligen klart den 25 juli 1926 och fick heta Jakob.

Just exemplaret "Jakob" måste ha hamnat i en miljö där många kände väl till det och alltid refererade till just den bilen som "Jakob". Märkligt nog ledde det så småningom till att världen fick för sig att det var själva den serietillverkade modellserien ÖV4 som av sin samtid hade brukat kallas Jakob.

Alternativt tyckte Volvo själva rakt av att det fanns anledning att börja plantera den historien.

Någonstans på vägen ner mot nutid, långt innan ens Volvos 50-årsjubileum 1977, hade det åtminstone blivit en etablerad "sanning" att ÖV4-modellen "av verkstadshumorn populärt brukade kallas Jakob".

Inför Volvos 50-årsjubileum när fordonshistoriker plöjde igenom Volvos historia utan och innan för att skriva djuplodande artiklar om jubileet i alla möjliga motortidningar kom man så klart den här förklaringen på spåren, och vid den tiden kom det ut i artiklar både här och där, typ "nu får man tydligen lära om, att 'Jakob' inte alls har brukat kallas 'Jakob'..."

Jag har läst massor av motortidningar från 1976-77 där detta klarlades fullkomligt.

Volvo har dock aldrig velat ha det så. Volvo har medvetet valt att behålla sin fina goda gamla söta historia att ÖV4 "kallades" Jakob.

Sant är helt klart att modellen ofta och ihärdigt kallas Jakob nu för tiden.

Och det är väl för höge farao en lika charmig och gullig historia om hur ett smeknamn kan uppstå att erkänna att det faktiskt inte var så när det begav sig, men att förvanskningar på vägen skapade läget där man började skriva om att modellen hade brukat kallas så?

Volvo tycker däremot uttryckligen att "kallades populärt av verkstadshumorn för Jakob" är en bättre historia.

Den har de valt att hålla fast vid.

deras egen hemsida om historiska modeller, kallas modellen "ÖV4 JAKOB" redan i rullgardinsmenyn, och i texten om modellen som består av två stycken, har man för säkerhets skull lagt till meningen The ÖV4 was often nicknamed "Jakob" sist i bägge styckena.

Pja, jag antar att en osanning inte kan upprepas nog många gånger om man vill nöta in den som påstådd sanning...


Kommentarer:

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits