A- och B-människor (dygnsrytm!)

Citerar ett inlägg från Aspergerforum, som säger det mesta:

Angående den allmänna synen att morgonmänniskor hör till "normaliteten" och med den tidsfascism/moralism som råder i samhället vill jag informera om att det finns en ypperligt fin organisation med namnet B-samfundet. De hävdar att individens dygnsrytm är ärftligt eller genetiskt betingat. För att ni ytterligare ska förstå snillrikheten med denna organisation följer här nedan deras tio budord; 


1. Individens dygnsrytm är genetiskt och ärftligt betingad. Samhället bör vara så inrättat att det underlättar för olika dygnsrytmer.


2. Vi arbetar för att bryta A-tidstyranniet, för en bättre värld där man erkänner och accepterar olika dygnsrytmer. Därigenom når man en bättre livskvalitet, mer produktiv arbetstid och stora samhällsekonomiska vinster genom att inte alla är på samma vägar vid samma tid.


3. Vi arbetar för lika rätt mellan A-människor och B-människor. Olika dygnsrytmer skall respekteras i samhället och på arbetsplatser.


4. Vi arbetar för en flexibel arbetsmarknad där det tas hänsyn till den personliga tidsrytmen.


5. Vi arbetar för att få separata A- och B-avtal vid nästa avtalsförhandlingar.


6. Vi arbetar för att det skall finnas dagis, skolor, gymnasier och universitet som har öppet under b-intervall, kl 10.00-20.00.


7. Vi vill understödja och ta fram forskning om dygnsrytmer.


8.  Vi vill upprätta en b-certifiering som skall göra det lättare att finna arbetsplatser som tillämpar anpassad tidsrytm.


9. Globalt arbetar vi för en bättre värld som understöder människors olika dygnsrytm, arbets- och livsrytmer.


10. Om världens ledare varit män och kvinnor, av både a och b-typ, då hade samhället sett annorlunda ut.


Individens dygnrytm är genetiskt och ärftligt betingad.Forskning har visat att vår dygnsrytm styrs av de s. k. klockgenerna.- B-människor har ett inre dygn på 25 - 27 timmar medan däremot A-mäniskor har ett inre dygn på cirka 23 timmar.

Varje individ har sin egen dygnsrytm och sin egen känsla av tid och tidsplanering. Det finns många olika dygnsrytmer. De flesta människor är B-människor, dvs. att de har en 25 timmars dygnsrytm. Detta betyder att dessa människor har en tendens till att förlänga dygnet. B-människan har lätt för att hålla sig vaken om kvällen; men har svårare för att komma upp på morgonen. Detta är den tidpunkt på dygnet då A-människor är mest aktiva. Varje människa har en så kallad inre klocka som styrs av klockgenerna.

En B-människa har ett behov att vara vaken in på natten - t ex att gå och lägga sig klockan 01.00 - 02.00 och sedan sova lite längre på morgonen. Om en B-människa och en A-människa går och lägger sig samtidigt och sedan stiger upp samtidigt kommer de att uppleva morgonen annorlunda eftersom A-människans kroppstemperatur är högre än B-människans vid denna tidpunkt. B-människan har alltså stor anledning att känna sig håglös inför arbete då det biologiskt sett fortfarande är natt för B-människan.

Dessutom har en grupp forskare i Berlin kommit fram till att människor som är extrema A-människor har en avvikelse.

15 - 25% av befolkningen är B-människor.
10 - 15% är A-människor.
Resten av befolkningen är lätt A, lätt B eller mitt emellan.


http://www.b-samfundet.se/


Kommentarer:

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits