"Farbror Johan"

Det känns väldigt symboliskt med bandet till "farbror Johan", i form av att äga hans grav nu.


Min farfars farfar föddes som Nils Svensson i torpare Sven Henrik Davidssons familj. Nils farfar David Niclas Pemer hade fötts i äktenskapet mellan löjtnanten med samma namn och hans andra adliga hustru Ebba Elisabet Belfrage. David Niclas nummer två ärvde gården Södra Nolby efter sin adliga mor, stod som ägare - gårdsägare eller hemmansägare - i alla kyrkböcker i sin livstid, och var alltid skriven Pemer.


Men någon massa pengar fanns det inte i familjen. De fyra sönerna, varav Sven Henrik var näst äldst, blev alla torpare eller lantbrukare i Kils- och Frykerudstrakten. Den klassvandring som på den tiden benhårt innebar att man inte blev skriven med ett släktnamn även om man hörde till en gammal högborgerlig släkt med ett släktnamn, ett vapen och en devis, utan man var sin faders son och inget annat. Det blev fyra bröder Davidsson av det. En son till den äldste brodern flyttade in till Karlstad och blev byggarbetare och bytte till sin far Niklas efternamn Davidsson i stället för att heta Niklasson som sina bröder, så på en gren blev just Davidsson kvar som fast efternamn till våra dagar. Den sista Davidsson är en ogift dotter, med namnet kvar. Som för övrigt själv fått en dotter som sambo, som också heter Davidsson.


Nåväl, vi är ju folk som heter Pemer idag ändå. Och det beror alltså på Nils Svensson. Han tjänade dräng en del, gick som arbetskarl, stod någon period som lösdrivare - och så hade han 25 år gammal en affär med en piga på 38. Hon födde Johan 1859. Det är tillskrivet om Nils i husförhörslängden 1861-65 att han har erkänt denne Johan som sin son, att han lägger till sin farfars släktnamn Pemer efter namnet Svensson, och att han flyttar till Sundsvall. I samma längd är då också namnet Pemer tillagt efter Davidsson på hans fader Sven, så även han har officiellt skrivits Pemer under fem år av sitt liv, och namnet har i praktiken aldrig varit helt borta på min obrutna fädernelinje. I nästa husförhörslängd står däremot Sven som bara Davidsson igen, och dör under de fem år den täcker.


Nils kom till Sundsvall, blev verksam som smed och byggde upp fabriksverksamhet i två omgångar, andra gången tillsammans med sonen, min farfars far David, som tog över detta, men som gick familjen ur händerna när han hastigt gick bort alldeles för ung 1920.


1871 tog Nils sin oäkta son Johan, då 12 år, till sig. "Det här är min son och han ska bo här" lär Nils ha deklarerat för hustrun Marie, utan att någonsin ha nämnt honom tidigare. Troligen är den historien förbättrad genom årens lopp sedan dess. En version jag fick höra tidigt var att makarna aldrig mer hade talat med varandra, men de fick trots allt barn 1872 (i oktober), 1875 och 1877 också... och vi har utseendemässiga belägg för att flera Pemer-barnbarn till paret uppenbarligen var släkt med släktingar på Nils sida.

Nils och Marie fick tre barn som blev vuxna och alla bildade egna familjer, varav alla tre gav en son namnet Nils. De tre kusinerna (min farfar) Nils D:son Pemer, Nils Åmell (som på 50-talet köpte vad som sedan dess heter Åmells Möbler i Gnesta), och (deckarförfattaren) Nils Arne Pemer. Den sistnämnde Nils Arnes bror Hilding var i min fars tycke spöklikt lik farfar när pappa såg foto av honom (vilket jag kanske inte höll med om lika mycket den gång i mitten av 80-talet då jag själv träffade Hilding, men jag var 12-13 år och minnena av farfar började blekna bort då).

När pappa och jag hälsade på släkten Pemers huvudman totalt sett, Göran Kringerås, ende sonson till äldste sonen till äldste sonen till den äldste av de fyra bröderna Davidsson, så såg vi däremot ett foto av hans far, och brast ut i skratt tillsammans, han kunde inte ha varit mycket mer lik min farfar... Dråpligt nog, när de dessutom hade råkat födas med en dag emellan i juli 1899, och båda dog 1977. Och båda gifte sig med hustrur födda i mars 1904... (farfar f ö två gånger...)

Men farbror Johan, alltså. 1885 är han 25 år på det 26:e och dyker upp som inflyttad från Sundsvall på Söder i Stockholm, där han bor resten av sitt liv. Nils Svenssons barn i äktenskapet fick namnet Pemer, men Johan fick behålla Svensson. Kanske han själv kände mest för det också. Det hade varit historiskt intressant om han hade hetat Johan Pemer och bott i Stockholm, precis som sin farfars farfars bror, handelsman och stadsmäklare, som bodde i Staden mellan broarna och senare på Riddarholmen från 1700-talets början.

Johan Svensson blev gift med Franzina/Franzine, född Rylander. Men de fick inga barn. En ogift syster till henne, som hade en oäkta dotter, som i sin tur kan ha ättlingar, begravdes också i makarna Svenssons grav 1957. Skulle väl ta och kolla om hon har ättlingar...


Kommentarer:

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits